FAQ - Din lejlighed og ombygning

Spørgsmål, vi mener, kan have relevans for andre foreningsmedlemmer, vil løbende blive blive postet her med spørgsmål og svar. De gældende vedtægter skal stadig læses, så dette er kun for at give et hurtigt overblik over nogle af de spørgsmål, der ofte bliver stillet.


Mit afløb er stoppet?

Udsnit af vedtægterne:

En andelshaver er forpligtet til at foretage al vedligeholdelse inde i boligen, bortset fra vedligeholdelse af centralvarmeanlæg og fælles forsynings- og afløbsledninger.

Tommelfinger regelen:

Man siger ofte at andelsboligforeningen har ansvar for lodrette stigstrenge/rør, men da installationen af vaske, vaskemaskiner, opvaskemaskiner m.m. er op til hverenkelt andelshaver, så er det også andelshaverens pligt at foretage den nødvendige vedligeholdelse.

Stoppet afløb:

I forhold til et stoppet afløb, betyder det at du har ansvaret for dine rør og installationer frem til faldstammen (Den vandrette fælles afløbsledning).

Hvis der ikke er en god nok filtrering af snavs eller der f.eks. er hældt olie i vasken, kan man risikere at der opstår en prop i det rør der forbinder ens egne installationer med faldstammen. Det er ikke altid at vandlåsen er god nok til at opfange det skidt der bliver hældt i, og har man samtidig en vaskemaskine, så kan blandingen af olie og tøj fibre godt volde problemer i det vandrette afløbsrør, der er i mellem egen installationer og faldstammen. Så i forhold til et stoppet afløb og de vandrette afløbsledninger, så gælder det kun det sidste rør i installationen, altså hvis selve faldstammen er stoppet, men frem til denne, påhviler det hver enkelt andelshaver at stå for vedligeholdelsen.

Stoppet toilet:

Det er andelshaverens pligt, og påhviler ikke andelsboligforeningen, det selve faldstammen der kommer efter toilettet, der påhviler andelsboligforeningen.


Plantegning over lejelighederne?

Hverken bestyrelsen eller administrator har plantegninger over lejelighederne.

Prøv eventuelt at kig i den salgsopstilling der var tilgængelig da du selv købte lejeligheden.


Nej tak til reklamer?

Du kan her tilmelde dig "NEJ TAK TIL REKLAMER".


Hvad gør jeg hvis der mangler strøm?

Hvis du mangler strøm, kan du starte med at gå ud på trappen og trykke på kontakten for lys, for at finde ud af om fejlen er hos dig eller et andet sted.

Er der lys på trapperne?

Hvis der er lys på opgangen, så er fejlen lokalt i din lejelighed. Det er højst sandsynligvis en sikring der er gået.

Hvis der ikke er lys på trapperne:

Hvis der ikke er lys på opgangen, så er det højst sandsynligt ikke hos dig hvor fejlen er, men derimod på elnettet, det kan f.eks. være en ledning der ved en fejl er blevet gravet over. På siden radiuselnet.dk er det muligt at få et status på området.


Systemnøgler og dine nøgler

Systemnøgle passer til:

  • Abel Cathrines Gade 18
  • Lille Istedgade 1
  • Istedgade 19
  • De 3 bagtrappe døre inde i gården
  • Portedøren der er i Lille Istedgade imellem nummer 1 og 3
  • Aflåste døre på loftet, samt i kælderen

Dine nøgler:

  • Din egen hoveddør og bagdør
  • Postkasse
  • Loftrum

Bestyrelsen har ikke en kopi af dine nøgler, samt kan ikke hjælpe med oplukning.

Systemnøglerne kan ikke blive duplikeret af en låsesmed. En ekstra nøgle koster 382,25 kr. og betalingen bliver trukket over boligafgiften. Nøgler bestilles hos vores administrator.


Der mangler varme i radiatoren

Hvem har ansvaret for radiatorerne i lejelighederne? 

Det er op til hver enkelt andelshaver at stå for vedligeholdelse og reparation af egne radiatorer. Betegnelsen centralvarmeanlæg fra vores vedtægter, omfatter kun de rør, som forsyner hver enkelt radiator med varme. Læs mere.

Tips og tricks til at få varmen tilbage i radiatorerne:

(Dette forgår på eget ansvar)

Video 1: Radiator varmer ikke - ingen varme i radiatoren?

Video 2: Termostatventil

Reservedele og tilbehør: (Såfremt radiatorerne ikke er udskiftet)

Radiatorerne i vores ejendom, er nok fra omkring 90'erne.

Danfoss pakdåse P013G0290 60 Kr.

Radiatornøgle til luftskruer 405516300 9 kr.


Kan eltavlen trække 16 Amp?

Det er desværre ikke noget vi i bestyrelsen kan svare på. Du er nødt til at henvende dig til en elektriker.


Må jeg udskifte mit køkken?

Ja, det må du, du skal sørge for at følge lovgivningen og kun lave lovlige installationer. Fx frakobling af gas installationen må kun udføres autoriseret af VVS/gas installatør. På samme måde kan der være love inden for el, vvs etc. Det er dit ansvar at følge reglerne på dette område.


Døren åbner ikke efter tryk på døretelefon

Du skal holde knappen nede, indtil personen er kommet ind. Hvis du slipper den igen med det samme, er døren låst igen.


Der er noget galt på for eller bagdør på min egen lejlighed?

Døren binder, låsen virker ikke, nye nøgler etc. Det er dig selv der skal sørge for at dine egne døre virker. Det er dog foreningen der i første omgang har sørget for at der er døre, så du må ikke udskifte disse.


Hvem står for ringeklokken på min egen hoveddør?

Det har desværre ikke noget med foreningen at gøre, så det op til dig selv at få ordnet denne, eller du kan vælge at folk kan banke på i stedet.


Må jeg lukke ventilationshullerne?

Der er to typer af ventilation i vores ejendom.

Murventiler: (Dem der sidder i muren, og sørger for frisk luft mod gaden).

Murventiler må ikke lukkes, da de har betydningen for indeklimaet og ejendommens generelle stand. Ønsker i en anden form for murventil er i velkommen til at skifte.

Central ventilation (rund rør, hvor der lyder en susen, og er forbundet til et ventilationssystem på loftet).

Central ventilation må ikke lukkes, spærres eller ændres, da de har betydningen for indeklimaet og ejendommens generelle stand. ventilationshætten må gerne skiftes til samme model, eller et med tilsvarende luftgennemstrømning. Anlægget er bygget og indreguleret til præcis at suge lidt i hver enkelt lejelighed, så hvis der ændres hos bare én enkelt, vil det medføre en ændring i sugestyrken i alle andre lejeligheder, som kan medføre støj og unødig varmetab. En ny indregulering koster vores ejendom omkring 20.000 kr. Vigtigt ved skift: Ventilationshætten må ikke være med variable luftgennemstrømning.


Er det tilladt at frakoble gasinstallationen?

Det er tilladt at frakoble gasinstallationen. Dette må dog KUN gøres af en autoriseret VVS/gas installatør. I må således IKKE selv gøre noget i relation hertil. Ændringer til gasinstallationerne skal meddeles til HOFOR, hvilket normalt gøres af VVS/gas installatøren.


Min dørtelefon virker ikke, hvad gør jeg?

Hvis du ikke kan høre når det ringer på, så tjek først at du ikke har slået lyden fra, samt der er skuet op for lydstyrken.

Hvis du ikke kan lukke folk ind når det ringer på, så skal vi bede dig teste om der er buzz lyd ved døren, når der trykkes "luk op" på selve dørtelefonen. Der er forskel på om det er døren eller selve anlægget den er gal med.


Må jeg kaste affald ud af vinduerne eller fra taget?

Nej, der må ikke kastes affald eller andre ting ud hverken fra taget, dine vinduer eller andre steder!


Hvordan er det med ydersiden af hoveddør og bagdør?

Ydersiden af hoveddøren og bagdøren betragtes som foreningens fællesarealer.

Hvis du kommer til at smadre f.eks. en rude, så skal dette meldes til bestyrelsen, uanset om det er egen eller naboens dør.

Så længe det kun er kosmetiske skader, betragter bestyrelsen dette som vedligeholdelse som med andre fællesarealer. Det vil sige at de forskellige områder på ejendommen bliver forbedret ét ad gangen over tid.

Hvis du mener at det er tid til at foreningen skal vedligeholde et bestemt område af fællesarealerne, så kan du stille forslag på den årlige generalforsamling, så bliver der stemt om, hvorvidt foreslaget skal vedtages og udføres.

Når det drejer sig om din hoveddør og bagdør, kan du også vælge selv at få udført denne reparation mod egenbetaling. Du skal være opmærksom på at det skal holdes i samme stil, farve og udtryk. Du må ikke skifte selve dørene.

Se de gældende vedtægter for mere information.


Hvornår tændes der for varmen?

Fyret har en termostat indbygget det måler udendørstemperaturen, når temperaturen er under 18 grader tænder fyret automatisk.


Hvem pudser vinduerne?

Pudsning af vinduer i din egen lejelighed både indvendigt og udvendigt, stå du selv for. De lejligheder hvor der er fag med 3 vinduer, kan det ene vindue drejes tæt på 180 grader, så det er muligt at pudse. Vinduer på fællesarealerne bliver pudset af en vinduespudser en gang imellem.


Hvem ændrer navneskiltet på min hoveddør?

Navneskiltet på din hoveddør er du selv ansvarlig for at få skiftet.


Må jeg selv afmontere min dørtelefon?

Nej! Vores systemer hænger sammen, og bliver der fjernet én, så ryger hele forbindelsen til de andre lejligheder. Vi har derfor et fast firma, som vi benytter til at fejlrette på systemet. Hvis uheldet skulle være ude, og du kommer til at flå den ud af væggen, fx i forbindelse med flytning, skal du straks orientere bestyrelsen.


Hvor kan jeg få plantegninger over vores bygning?

Københavns Kommune kan hjælpe med plantegninger. De har dem liggende i deres arkiver.

Du kan henvende dig i deres afdeling "Byggeri og Bolig" på Njalsgade 13.

Det tyder dog på at det fleste er skannet ind, og kan findes på siden public.filarkiv.dk


Vedligeholdelse og forbedring af min lejlighed?

Hvis du har brug for en håndværker i din egen andel, skal du selv kontakte en håndværker. Du betaler selv for vedligeholdelse og forbedringer af din andel. Det er dit ansvar at sikre, at hårde hvidevarer, armaturer m.v. i din andel er korrekt installeret. Det er også dit ansvar at sikre, at afløb jævnligt rengøres. Hvis du er skyld i skader i andre andele eller på foreningens fællesområder, som følge af manglende vedligehold eller forkert installation af hårde hvidevarer m.v., er det dit ansvar at udbedre skaderne.


Hvordan får jeg ændret navnet på postkasse og ringeklokke?

Her skal du kontakte bestyrelsen.